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INTRODUCTION The following issues have all arisen repeatedly during recent 
projects. This document was developed, and will be maintained, to clarify the intent of 
the specifications, reduce conflict in the QC/QA environment and improve uniformity of 
contract administration across the state. This is not a contract document and cannot be 
enforced as such. It should, however, be considered MoDOT policy. While no policy can 
cover every conceivable set of circumstances, the following guidelines should be 
followed unless there is a good reason to deviate from them. The Resident Engineer 
always has the latitude to react in an appropriate way to job specific circumstances, but 
decisions should be consistent with the underlying intent of guiding specifications and 
policies. Feedback is essential. As additional issues arise, report them to Construction and 
Materials so that they can be handled uniformly statewide. Check this document often for 
updates. Most important of all, never hesitate to ask for help or advice. For this 
discussion, QC refers to the contractor’s representative performing Quality Control 
testing. QA refers to MoDOT’s representative performing Quality Assurance testing.  
 
QUESTIONS AND ANSWERS 
 
#1 Can I direct a routine QC loose-mix sample to an area on the roadway that appears 
to have a mix problem? It is critical that routine tests, as defined in the contractor’s QC 
plan, be at random locations. It is critical because any manipulation of the random 
numbers introduces bias. Keep in mind that the QC test results are used to statistically 
define a population of data. Bias causes inaccuracy in that statistical calculation. 
 
#2 Am I restricted to testing only the locations where the random samples fall? No. QA 
can take a sample anywhere, at any time if there is concern about a problem area, but this 
should be treated as an “extra” sample. These “extra” samples are used to determine if 
problem areas are acceptable, or to help define limits of a problem. 
 
#3 Can I direct my random QA test an area on the roadway that looks like it may a 
quality problem? No. The QA test that will be used for comparison to QC should be 
taken at a random location unless adjusted for a specific reason. For example, a test 
should not be taken in the middle of a busy intersection because that would be contrary to 
public interest. Also, Section 403.23.7.1.4 allows samples to be separated by a minimum 
of 200 tons. Remember, bias causes problems with our statistics and is not in the interest 
of either MoDOT or the contractor. 
 
#4 Didn’t you tell me earlier that QA could test anywhere any time? Yes. The test 
frequencies listed in the specifications are minimums. QA always has the option to take 
additional tests. The random QA sample is used for comparison to QC and determines 
whether QC tests adequately define the characteristics of the entire lot. The “additional” 



QA test is used only to determine if an isolated area has a problem, or to help define the 
limits of a problem. 
 
#5 Does it matter how I choose my random numbers? The best way to generate random 
numbers is to use the spreadsheet, because that eliminates any question of bias. A random 
number chart is okay, but be sure to choose random number pairs either row by row, or 
column by column. In other words, don’t jump around on the chart, because that can 
introduce unintentional bias. Random number generators on a calculator are satisfactory 
as long as the selections aren’t intentionally biased. 
 
#6 When should I give the random numbers to QC? This issue has caused a great deal 
of conflict statewide. To restore confidence in the process, the following procedures will 
be used: Random numbers will be generated in advance, by lot, and a printout of those 
numbers will be sealed in an envelope. At least one lot should be prepared in advance and 
kept in a secure location in the field laboratory. The QA inspector will also keep a copy 
in his possession. Random numbers will be given to QC between 100 and 150 tons in 
advance of the test. The intent is to give QC enough time to get any ongoing tests to a 
stopping point and to get out to the roadway in time. This should not give the plant 
operator enough time to adjust production and work any resulting change through the 
silo. When the sampling for a lot is completed, the envelope for that lot will be opened to 
demonstrate that the random numbers were not manipulated during production. Random 
numbers for density cores should also be generated in advance. They can be provided to 
QC when rolling is complete. QC and QA need to work together in good faith to make 
this process run smoothly. Occasionally random tests will fall close together. If QC is at a 
critical point in a test when the next random number comes up, QA should make an 
adjustment. QA should be aware that this policy creates some real challenges for QC and 
use appropriate judgment. There should be less conflict because both sides have their 
cards on the table. 
 
#7 The contractor is sampling mix directly out of the trucks and using the results to 
adjust the plant. Is that okay? Yes, but the samples should be marked as such if they are 
tested in the field laboratory. The contractor has the option of doing extra testing. These 
“self-tests” or “truck tests” are used to see how the mix is doing between random tests. 
Only the random QC tests are used to calculate pay. 
 
#8 Can’t the “self tests” be used to tweak the plant in advance of the random test? Not 
if the random test locations are given 100 to 150 tons in advance as outlined earlier. 
There would be no way to complete a test and adjust the plant in time. 
 
#9 The contractor doesn’t want to give me the results of the “self-tests.” Can I insist on 
getting them? There is no reason to demand “self-test” results. If the random testing is 
being done correctly, the results will accurately define general production characteristics. 
If there is reason to be concerned about an isolated area, take an extra QA test. 
 
#10 Can “self-test” results be used to determine removal limits? Section 403.23.7.3 of 
the GCM reads as follows: “QC self-test results may be used to help define the limits of 



removal as long as the self-test(s) are well documented”. A self-test will be considered 
well documented if the following minimum criteria are met: 1.The puck is available and 
is clearly labeled 2.The gyratory printout is made available 3.The printout from the AC 
test is made available The resident engineer has the option to determine removal limits 
based on puck height, provided that the self-test data is consistent with previous 
production. 
 
#11 There are test specimens in the field laboratory that I can’t identify. I can’t be 
there all the time to witness all the testing. How do I know that the correct samples are 
used to determine payment? There is no legitimate reason for unidentified samples to be 
in the Field laboratory. The QA inspector should insist that all test specimens in the field 
laboratory be marked as soon as they are cool enough. The identifying mark should be 
permanent, unique, and indicate what the sample is. 
 
#12 My QA sample does not compare favorably with QC. QC says my testing is in 
error. Now what do I do? QA and QC should be given the opportunity to witness each 
other’s sampling and testing. Doing so will head off a lot of conflict. Copies of all test 
methods should be readily available in the field laboratory. Testing procedure must 
follow an approved test method. If either party has an issue with the other’s test 
procedure, an objection should be raised at that time. By doing this promptly, the issue 
can be resolved while it is still possible to re-create the test. If a decision is made to test a 
retained sample, the test should be run jointly so that testing procedure is taken off the 
table as a variable. Section 403.23.7.1.1.2 of the GCM reads as follows: “If the 
comparison is not favorable, the first step is to review both QC and QA test results to see 
if there is any noticeable error. If no errors are found, testing of the retained samples 
may be performed. Judgment must be used in determining which retained sample(s) to 
test. When testing a retained sample, the entire suite of tests (%AC, Va, and VMA) should 
be performed to verify the validity of the original test results. If the test results of the 
retained sample confirm the original test results, the original test results are used to 
determine the PWL. If the test results of the retained sample verify that the original test 
results were incorrect, the test results of the retained sample are used to determine the 
PWL.” 
 
#13 We have checked everything and it turns out that QA and QC test results are both 
valid. The results are still unfavorable. What does the contractor get paid? Section 
403.23.7.1.1.2 of the GCM reads as follows: “If the QC and QA test results have been 
determined to be valid and the comparison is still unfavorable, the test results from the 
random, independent QA sample will be included in the PWL calculation. The QA test 
results of QC retained samples or the test results from any additional QA samples will 
not be used in the PWL calculation. As an example, lot 3 has been completed and consists 
of 4 sublots. A favorable comparison was not obtained but it was determined that the QC 
and QA test results are valid. Therefore, the PWL calculation will include the QC test 
results from all 4 of the sublots and the test results of the random, independent QA 
sample (n = 5).” When the random QA test results are included in the PWL calculation, 
all volumetric properties ( %AC, VMA & VA) for that sample will be used, even if only 



one of the three properties has an unfavorable comparison. There should not be an 
unfavorable comparison of density because QA randomly re-tests one of the QC cores.  
 
#14 The plant is running smoothly, I have confidence in QC’s testing and our 
comparisons are favorable. Do I need to continue running so many QA tests? Section 
403.19.3 of the GCM reads as follows: “The minimum sampling and testing requirements 
for both QC and QA, as shown in the table in Standard Specification Section 403.19.3, 
have been modified as a result of the QC/QA Process Team. The guidelines set forth in 
this document should be followed.” The following table illustrates the differences. The 
frequency of testing of QC splits can be reduced when QC and QA become confident 
with each other’s sampling and testing procedures. 
 
#15 What constitutes a favorable comparison when running a QC split? Gmm should 
be within 0.005, Gmb should be within 0.010, and AC within 0.1%. If variances are 
larger both QA and QC should scrutinize sampling and testing procedures to identify the 
cause of the difference. 
 
#16 I observe extra density core holes in the mat that I can’t account for. Should I be 
concerned? The roadway inspector should assure chain-of-custody of all density cores. 
The preferred procedure is for a MoDOT inspector to take possession of the cores as soon 
as they are cut, and deliver them directly to QA at the plant. This needs to be done 
promptly so that testing of the density cores can proceed without delay. When specific 
job circumstances make this procedure impractical, the roadway inspector may dry the 
core with a paper towel and mark the side using a permanent felt-tipped marker. The 
identifying mark should be unique and readily identifiable when the sample arrives at the 
plant. A signature, along with lot and sublot, is one example of an identifying mark. 
Minimum by Spec Early in project Later in project Random QA 1/day 1/lot 1/lot QC 
Split 1/week 1/day On days when there is no random QADivision of Construction and 
Materials xx Attachment 403.3© Missouri Department of Transportation 2006 The QA 
density cores should be selected from among the random QC cores. 
 
#17 Can I take the joint density cores at the same longitudinal location as the random 
mat density samples or should I use a separate random number? Either way is 
acceptable to MoDOT. If QC prefers one method over the other, then they should be 
accommodated. 
 
#18 Due to stage construction, less than 4 sublots in a particular lot have an 
unconfined joint. Should the deduction for low unconfined joint density apply to the 
entire lot? No. The deduction should only apply to those sublots which have an 
unconfined joint density sample. The spreadsheet has been modified to assist with this 
determination. 
 
#19 What is this QC/QA project checklist that I’m hearing about? A checklist was 
developed for QC and QA to run through before work begins. It is intended to reduce 
conflict by working out the day to day details of how to conduct business in advance of 
all the pressures of production. The industry/MoDOT task force developed an acceptable 



checklist but any other that accomplishes the same thing is acceptable. One of the key 
elements of any checklist is to clearly define a conflict escalation procedure. Far too 
many conflicts lay unresolved for too long. Conflicts that QC and QA cannot resolve 
between themselves should be promptly escalated. 
 
#20 I have a disagreement with QC that we can’t resolve. What do I do now? The vast 
majority of issues between QC and QA can be resolved by consulting the QC Plan, the 
Test Method or the contract documents. If a dispute cannot be resolved within a few 
hours of taking these initial steps, it should be escalated. Time frames and escalation 
levels (including the names of the individuals) should be discussed when going through 
the checklist. Unresolved issues lead to an atmosphere of mistrust in the QC/QA 
environment. Decisions should always be timely and made at the lowest appropriate 
level. 
 
#21 Do the Specifications require that the QC lab be located at the asphalt plant? No. 
The contractor is required to provide an appropriately equipped QC laboratory. The 
contractor is also required to provide office space at the asphalt plant for the QA 
inspector to work on records and reports. Usually these 2 requirements are met with one 
structure, but not always. The intent of the specification will be met if the QA inspector is 
provided with suitable facilities at the plant, but the lab is located offsite at a location 
appropriate to the work under progress. For example, the contractor may elect to place 
the laboratory at a location between the jobsite and the plant. 
 
#22 My random QA test results indicate that the sublot that it fell within should be 
removed. The random QC results are above the removal limit. The comparison for the 
entire lot is favorable. What should I do? Section 403.23.7.3 of the GCM reads as 
follows: “If the QA test results fall below the removal limits for density and/or air voids, 
the mix should stay in place if a favorable comparison has been obtained with the QC test 
results. Again, a favorable comparison signifies that the QC test results adequately define 
the characteristics of the lot and are, therefore, acceptable. If the QA test results fall 
below the removal limits and a favorable comparison has not been obtained, dispute 
resolution should be initiated to determine whether or not the mix should stay in place.”  
 
#23 Can the TSR sample be taken at the asphalt plant? Yes, the test method allows that. 
Since it is easier to take a larger sample at the plant, the QA sample should be at least 125 
pounds. This will provide the Central Laboratory with enough material to determine all 
mix properties. The inspector should write the Mix Number and sample ID on the box. 
TSR samples need not be taken at random locations but can be taken when it is 
convenient to production. 


